Süzme Yoğurt Nedir?

11-05-2023 13:35
Süzme Yoğurt Nedir?

Protein zengini ve sofralarımızın vazgeçilmez geleneksel lezzetlerimizden olan yoğurt, onlarca faydası ile de bilinir. Çok eski tarihlerden beri yemek kültürümüz içerisinde yer alır. Yoğurdun yapılışı ve kullanılan süte göre çeşitleri mevcuttur. Bunlardan biri olan süzme yoğurt ise kıvamıyla en sevilenleridir. Normal yoğurttan daha yoğun bir kıvama sahiptir, yapılışında da normal sütten farklı olarak öncelikle süt pastörize edilip ardından yoğurt mayası eklenir. Kıvamının yoğun olması için de süzme ile fazlalık olan suyu alınır. 

Süzme Yoğurdun Faydaları

Süzme yoğurdun lezzeti ve kıvamı kadar faydaları da isminden söz ettirir. Normalde yoğurdu zaten protein zengini olarak biliyoruz. Buradaki süzme yoğurt farkı ise normalinde olandan daha fazla protein olmasıyla öne çıkar. Ancak Süzme yoğurt faydaları bununla sınırlı değildir.


1-) Sindirim sistemini düzenler.
2-) Yüksek protein oranı ile kasları onarımda fayda sağlar.
3-) Yüksek kalsiyum oranıyla kemik sağlığı için de birebirdir. Kemikleri güçlendirir.
4-) Daha az yağ oranı vardır. Tüketiminde daha az kalori alımı olur.
5-) Bağışıklık sistemini güçlendirir.
6-) Probiyotik içermesiyle bağırsak sağlığı açısından da önemli bir gıdadır.
7-) Kan şekerini düzenler. Tip-2 diyabet riskini azalttığı bilinmektedir.
8-) Yüksek proteine sahip olmasıyla kişilere uzun süre tokluk sağlar.

Süzme Yoğurt Nasıl Yapılır?

Doğal bir şekilde süzme yoğurt yapmak isteyenler için gerekli olan çiğ süt, yoğurt mayası, tuz, süzgeç ya da tülbenttir. Süzme yoğurtta en fazla merak edilen de ‘yoğurt nasıl süzülür’ kısmıdır. Yoğurdun kıvamını belirleyen de bu süreçtir. 


1-) İlk olarak tam yağlı sütü bir tencere içine alın ve kaynamaya bırakın. 
2-) Kaynama işlemi sonrasında ılımaya bırakarak bekleyin.
3-) Ilıklaşan sütten bir kepçe alarak kase içerisine koyun.
4-) Bu sütün içerisine yoğurt mayasını ekleyin ve iyice karıştırın.
5-) Kasede bu yoğurt mayalı karışımı, azar azar alarak tenceredeki sütün içerisine ekleyin.
6-) Ekledikçe bir yandan da iyice karıştırın. 
7-) Mayalama işlemi sonrasında tencerenin kapağını kapatın.
Tencereyi tülbentler ile iyice sarın.
8-) İyice soğuduktan sonra yoğurdun içerisine 1,5 çay kaşığı kadar tuz ekleyip nazikçe karıştırın. 
1-) Yoğurdu temiz bir tülbent yardımıyla süzün. Suyu istediğiniz kıvama gelene kadar bu işlemi yapın. (Eğer hava sıcaksa süzülmesini beklemeyi buzdolabında da yapabilirsiniz)
Süzme işlemi sonrasında yoğurdu başka bir kaba alın. Buzdolabında bekletebilir ve dilediğiniz zaman tüketebilirsiniz.


Süzme Yoğurt Kalori ve Besin Değerleri

Normal bir yoğurttan daha fazla protein ve daha az yağ oranıyla sağlık açısından önemli bir lezzet olan süzme yoğurt kalori ve besin değerleri de merak edilir. Şunu söylemek gerekir ki, az yağlı olması sebebiyle diğer yoğurt çeşitlerine göre daha az kalori sağlar. Süzme yoğur 124 kaloridir. Özellikle sporcular, antrenman sonrasında tokluk hissi yaratma ve kaslarını iyileştirmesi için bu lezzeti tercih eder. Besin değeri ve kalori miktarı tablosu şu şekildedir;



1-) 15.82 g protein
2-) 124 kalori
3-) 17.66 g yağ
4-) 6.26 g karbonhidrat
5-) 178 mg kalsiyum
6-) 78 mg sodyum
7-) 254 mg potasyum
8-) 2 mg C vitamini
9-) 0.12 demir
10-) 92 iu A vitamini

Bu değerler normal bir kase ile tüketilen süzme yoğurt için geçerlidir. Ancak şu da unutulmamalıdır ki, kullanılan sütün yağ oranı ve vitamin içeriği de belirleyici olabilir. 


Süzme Yoğurt Maya Olur Mu?

Yoğurdun yapılışı sırasında kullanılan yoğurt mayası, kıvamı için belirleyici bir etkendir. Mayanın kalitesi ile süzme yoğurt daha yoğun bir kıvamda olabilir, daha iyi tutabilir. Burada kullanılan normal bir yoğurttan elde edilen maya da olabilir. Aynı zamanda süzme yoğurt mayası da olabilir. Yaptığınız süzme yoğurdun mayasını saklayarak bir sonraki yapımda kullanabilirsiniz. Yoksa da satın aldığınız yoğurdun mayası ile işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. 


Süzme Yoğurt Nasıl Saklanır?

Daha sağlıklı bir muhafaza işlemi için yoğurdun cam kavanoz veya kaplarda saklanması tavsiye edilir. Kullanılan kapların kapakları sıkıca kapatılmalıdır. Saklama koşulları mutlaka serin bir ortamda, buzdolabında olmalıdır. Yoğurt sıcakta ve açık bırakılmamalıdır. Süzme yoğurt buzlukta saklanır mı derseniz de eğer uzun süre dayanmasını isterseniz buzlukta da saklanabilir. Ancak bunun için yoğurdun için bir miktar tuz eklenmelidir. Üzeri de neml bir bez ile örtülür. Ancak bu işlem çok zorda kalmadıkça tavsiye edilmez. Normal buzdolabı kısmında muhafaza etmek daha doğru olacaktır. Süzme yoğurdun bozulmuş olduğu ise sararması, keskin koku, acılaşmış tat ile anlayabilirsiniz. 



IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.