Çam Balı Faydaları

12-05-2023 10:05
Çam Balı Faydaları

Üretim farklılıkları sayesinden onlarca farklı bal çeşidinden bahsedebiliriz. Bunların arasında da çam balının çok ayrı bir yeri vardır. Tarihi oldukça eskilere dayanan, lezzeti ve besin içeriğiyle de birçok kişi tarafından severek tüketilen çam balı, artık çok daha kolay bir şekilde ulaşılabilir. Marketlerde de bulabileceğiniz çam balı faydaları saymakla bitmeyecek kadar da fazladır. Ayrıca salgı balı ismiyle bilinir. Şeker oranının düşük olması sebebiyle daha sağlıklıdır. Ancak faydaları bunlarla sınırlı değildir, doğru bir porsiyonda tüketimiyle insan sağlığına çok farklı alanlarda olumlu etkiler sağlar. 

Çam Balı Faydaları Nelerdir?

Tüketiciler için en önemli özelliklerinden biri de yıllar boyu kıvamını bozmadan, kristalleşmeden, donmadan kalabilmesidir. Güvenle tüketilebilir. Şeker oranı düşük, besin değeri diğer ballara göre daha fazladır. Görünümü ve lezzetiyle diğerlerinden ayrılan çam balı neye iyi gelir sorusu çok geniş olarak ele alınabilir. Çam balının faydalarını şu maddelerle sıralayabiliriz;


1-) Bağırsakların iyi çalışmasını sağlar. Mide sağlığını korur. Mide içerisindeki asitlerin dengelenmesini sağlar. 
2-)Cilt sağlığına da iyi gelir. Vücudun pH oranını dengede tutar. Cilt üzerindeki yara, sivilce veya iltihap gibi sorunları giderir.
3-)Güçlü ve canlı saçlar için de maske gibi işlemlerinize az miktarda çam balını ekleyebilirsiniz. Böylelikle nem kazanan saçlar daha hızlı uzar. Ayrıca balın tüketimi ile içten de saç oluşumu için destekleyici olur. 
4-)Yaş ve sağlık durumunuza göre her gün uygun porsiyonda tüketmek vücudunuza enerji verir.
5-)Yorgunluğu, stresi azaltır.
6-)Yine uygun bir tüketim oranı ile tansiyonunuzu da dengeleyecektir.
Vücuttaki parazitleri, iltihapları temizler. 
7-)Kırmızı kan hücrelerinin gelişimi için destek sağlar.Kansızlığa karşı tedaviye yardımcı olarak tüketilebilir. 
8-)Aynı zamanda kozalak balı olarak da bilinen bu lezzet, solunum yolu rahatsızlıkları için de iyi gelir.
9-)Romatizmal rahatsızlıklar, öksürük ve boğaz enfeksiyonlarına karşı kozalak balı faydaları ile önlem alınabilir.

Çam Balının Özellikleri Nelerdir?

Diğer ballardan farklı olarak görünümünde açık kahve-sarı tonlarında bir renk vardır. Rengiyle diğer ballardan ayırt edilebilir. En önemli özelliği ise kıvamının bozulmamasıdır. Donmadan, kristalleşme yapmadan yıllarca saklanabilir. Ülkemiz, dünyanın çam balı üretiminin ihtiyacının neredeyse yüzde 90’ını karşılamaktadır. Kokusunda reçine-odunsu kokular hakimdir. Tat olarak da daha yumuşak kıvamdadır. 


Çam Balı Nasıl Tüketilir?

Çam balının tüketimini kişinin yaşına, sağlık sorunlarına göre değişebilir. Eğer herhangi bir sağlık sorunu, alerji durumunuz olarak 1 tatlı kaşığı kadar tüketimi ideal olabilir. Öncesinde mutlaka doktorunuza danışmanız önerilir. Ayrıca çam balı tüketimi, 1 yaşından küçük çocuklar için önerilmez. 1 yaşından sonra da doktor önerisiyle oldukça çok az miktarda tüketilebilir. Alerjik durumu kontrol edilerek de devam edilebilir. Genel anlamda tüketiminde ise en çok kahvaltılı zamanı tercih edilir. Sütün içine katılarak içilebilir. Kızartılmış ekmek üstünde de tercih edilebilir. Sağlık problemleri için de, mesela "çam balı öksürüğe iyi gelir mi” gibi sorularınız da balı ıhlamur içine katarak da tüketebilirsiniz. Ancak her sağlık problemi için tüketimi farklı olabilir. 

Çam Balının Besin Değerleri

Çam balında 100 gramlık bir porsiyon için besin değeri; 0,01g protein, 81,7g karbonhidrat ve 327 kaloridir. 100 gramlık porsiyonda günlük tüketim için fazla olabilir. 1 tatlı kaşığı çam balını tükettiğinizde bir porsiyonluk meyve tüketmiş gibi olursunuz. 

Çam Balı ve Çiçek Balı Arasındaki Fark Nedir?

1-)Çiçek balında üretim mevsimsel arıların nektar olarak ürettiği ballardan yapılır. Çam balında ise üretim basra böceğinin çamların özsuyunda bıraktığı salgı ile üretilir. 
2-)Çam balları daha koyu renklidir. Kokusu da odunsudur. Çiçek balları ise daha açık sarı tonlarındadır.
3-)Çiçek balları kristalleşir. Ancak çam balları donma veya kristalleşme yapmadan uzun süre bekletilebilir.
4-)Çam balı daha az şeker oranı ile tüketiminde acı bir tat bırakmaz. 
5-)Çam balının içeriğinde çiçek balına göre daha az polen vardır. 
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.