Lor Peyniri Faydaları Nelerdir?

19-06-2023 13:52
Lor Peyniri Faydaları Nelerdir?

Çeşitliliği ve tüketim oranı olarak peynir ürünlerinin sofralarımızda ayrı bir yeri vardır. Her yörede farklı aroması ve tuz oranıyla da bunları bulabiliriz. Peynirleri sadece kahvaltı sofralarında değil, salatalarımızda, hamur işi lezzetlerimizde de kullanabiliyoruz. Tercih edildiği her gıdaya apayrı bir tat bırakırlar. Lor peyniri de peynir üretiminde farklı aşamalara sahiptir. İnek sütünden yapılsa da kimi aşamalarda farklı işlemler gerektirir. Ancak sonucunda tat ve kıvam olarak birçok kişinin severek tükettiği bir lezzeti ortaya çıkarmıştır.


Lezzeti olduğu kadar lor peyniri faydaları ile de bilinir. Öncelikle A, C vitaminleri, potasyum, kalsiyum ve protein zenginidir. Bu özellikleriyle de bağışıklık sistemini güçlendiren bir etkisi vardır. Yüksek protein ve az tuz oranına sahip olmasıyla da özellikle diyet yapanlar, sporcular, tansiyon hastaları tarafından da sıklıkla tüketilmektedir. Kemik hastalıklarının tedavisinde gıda desteği olarak önemli rol oynar. Antioksidan özelliği vardır, böylelikle de kanser gibi rahatsızlıklara karşı koruyucu etki gösterir. Serum protein özelliği ile de sporcuların kas iyileştirme süreçlerin diyet listelerinde tercih edilirler. 

Lor Peyniri Nasıl Yenir?

Her peynirde farklı bir aroma ve tuz oranı olabilir. Lor peynirinde de aynı şekilde tuz oranını kendi tüketim tercihinize göre ayarlayabilirsiniz. Tuzlu, az tuzlu ve tuzsuz lor peyniri olarak tüketimi vardır. İsteğe göre içerisine çeşitli baharatlar da ekleyebilirsiniz. Ancak her ürün de olduğu gibi günlük porsiyon dozunu önerilen oranda tutmalısınız. Tansiyon, kalp, şeker gibi rahatsızlığınız varsa doktorunuzun önereceği tuz oranında ve günlük belirttiği porsiyonla tüketmelisiniz. Bu lezzeti salatalarınıza, gözleme, pizza gibi hamur işi gıdalarınıza da ekleyerek tüketebilirsiniz. 

Lor Peyniri Ne Kadar Yenmeli? 

Protein bakımından zengin olan her ürün mutlaka önerildiği ölçüde yenmelidir. Her ne kadar protein yararlı olsa da fazlasının tüketilmesi halinde gut hastalığına neden olabilir. Tüketim yaşı 6 ay itibariyle başlar. Ek gıdaya geçen bebeklerde 6. aydan sonra doktorun önerdiği şekliyle yedirilebilir. Yetişkinlerde de her kişide farklı bir porsiyon oranı olabilir. Günlük alınması gereken protein, kalsiyum ve diğer vitamin miktarlarını geçmeyecek şekilde tüketim önerilir. 

Lor Peyniri Nasıl Yapılır? 

Lor peyniri yapımı genelde inek sütü ile olmaktadır. Ancak yoksa da pastörize ve günlük süt ile de yapılabilir. Bunun haricinde ihtiyacınız olan tek malzeme de limon suyudur. Ayrıca yapımı sırasında metal ve benzeri malzemeler kullanılmaz. Tahta kaşık kullanmanız tavsiye edilir.


1-) Pişirme sırasında 1 litre süt için 1 yemek kaşığı limon suyu tercih edilir. 
2-) Pişirmeden sonra süt ve limon suyu tahta kaşıkla karıştırılır. Bu süreçte süt kesilme gösterir. Parça parça olduğu görülür.
3-) Soğumaya bırakılan sütte parçalar dibe çökmeye başlar. Peynir suyu ise üstte kalır.
4-) Parçaları almak için bir beyaz tülbent bulundurun. Suyu parçalardan ayıracak şekilde süzün.
5-) Süzme işlemini 5-6 saat boyunca sürdürün. 
Bu işlem sonrasında istenen miktarda tuz katılır. Aroması için de nane, fesleğen, kekik, karabiber gibi baharatları ekleyebilir, nar ekşisi veya zeytinyağı da tercih edebilirsiniz.

Lor Peyniri Besin Değerleri Nelerdir? 

Lor peynirinde besin değeri üretimine göre değişebilir. Tam yağlı olarak üretilen lor peynirinde 210 mg kalsiyum, 4.33 g protein, 4.69 g yağ, yüzde 2,93 karbonhidrat ortalaması vardır. Yağsız ve tuzsuz olarak üretildiğinde ise 15 gramlık bir porsiyonda 1 gr karbonhidrat, 1.55 gr protein, 0.04 gr yağ ortalaması vardır. 

Lor Peynirle Neler Yapılır?

Sofralarınızda tercih edebileceğiniz lor peynirli tarifler çok geniştir. Lor peynirli salata, Arnavut böreği, lor peynirli Girit ezmesi, lor peynirli poğaça, lor peynirli toplar, lor peynirli kakaolu tart, lor peynirli boyoz, pide vb. daha birçok lezzette lor peynirini tercih edebilirsiniz. Ana yemeklerinizde de lor peynirini çıtır ıspanak köftesinde, limonlu baklavada, biber kavurmasında da tercih edebilirsiniz. İnternette lor peynirini kullanabileceğiniz çok farklı tarifleri bulabilirsiniz. 


IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.