Mihaliç (Kelle) Peyniri Nedir? Özellikleri Nelerdir?

02-08-2022 13:12
Mihaliç (Kelle) Peyniri Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Mihaliç Peyniri Nedir?

Mihaliç peyniri, ülkemizin geniş yöresel peynir yelpazesinde öne çıkan sert yapılı ve geniş gözenekli bir süt ürünüdür. Susurluk tostunun dillere destan lezzeti Mihaliç peynirine dayanır. 

Zengin Türk mutfağının en leziz yöresel peynirlerinden Mihaliç peynirinin tarihi Osmanlı’ya dayanır ve adı Bursa - Karacabey’den gelir. İsim olarak doğuşu Bursa’dan olsa da, Balıkesir yöresinde ünlenen Mihaliç peyniri eşsiz lezzetini kıvırcık koyun cinsinin sütünden alır. Bu sebeple de koyun sütünün yetersiz kalması gibi durumlarda da peynir yapımında inek sütünden de faydalanılmaktadır.

 

Mihaliç Kelle Peyniri Hakkındaki Diğer Detaylar

Mihaliç peyniri nerenin diye soracak olursanız özellikle Bursa, Balıkesir bölgesi peyniri olarak bilinir. Sert bir peynir türüdür bölgesinde peynirlerin şahı olarak nitelenmiş Tüm Türkiye’de beğenilen bir peynir türü haline gelmiştir. İlk olarak Karacabey'de yapıldığı için bu ilçenin eski adı olan Mihaliç adını almıştır. Kökeni Osmanlı döneminde, Karacabey  Mihaliç bölgesindeki Göçmen Arnavutlara dayanır. Halk arasında''Mihaliç'',''Mihalıç'', "Mağlıç", "Mahlıç" ,"Kelle" peyniri olarak da bilinmektedir. Standart bir üretim şekli olmayan Mihaliç peyniri, peynir ustalarının bilgi, gelenek ve göreneklerine göre farklı şekillerde üretilebilmektedir. Mihaliç peyniri sert ve tuzlu peynir çeşitlerinden olup, kesit yüzü homojen olmayan delikli bir yapı göstermektedir. Standart bir yapım teknolojisi ve peynire karakteristik özelliklerini veren starter kültürünün olmayışından dolayı tam bir doğallık abidesi katkısız peynir çeşidi denilebilir. Lezzetini ve farklı tadını doğal fermantasyonundan ve mera hayvancılığından alır. Başta sadece koyun sütü ile yapılan peynir, günümüzde inek sütü ağırlıklı ve karışık şekillerde de yapılabilmektedir. Büyük şirketler seri fabrikasyon üretim ile bu peyniri tam olarak üretmeyi başaramadığı için çok değişim geçirmeden günümüze ulaşmıştır. Ustalık ve deneyim  isteyen zaman ve gözlem gerektiren bir üretim aşaması vardır. Sıfır Katkı bünyesindeki tüm Mihaliç peynirleri tesislerimizde pastörize edilse dahi en az 3 ay olgunlaşma süresini tamamladıktan sonra tüketime sunulmaktadır. Açık peynirlerin her zaman için bir risk taşıdığı, vakum ambalajlı, etiketli olarak sahsa sunulan peynirlerin ise sağlık açısından daha güvenilir olduğu unutulmamalıdır. www.sifirkatki.com sitemizden tedarik edeceğiniz Mihaliç peynirlerimiz vakumlu paketlerde ve soğuk koşullarda sizlere ulaşmaktadır.

 

Mihaliç Peynirinin Özellikleri Nelerdir?

Tüm Türkiye’ye namını duyursa da Balıkesir, Bursa ve İzmir’de üretim yapılan ve bu yörelerde 250 yıldır kahvaltıların vazgeçilmezi olan Mihaliç peynirinin dış katmanı ince ve beyaz renklidir, yuvarlak sert gözenekler içerir. Sert yapısından dolayı Mihaliç kelle peyniri olarak da bilinir. 

Mihaliç peynirinin yapımında ortalama 5 litre tam yağlı süt kullanılır. Süt temizlenir ve süzülür. Ardından mayalama işlemine geçilir. Mihaliç peynirinin kendine has gözenekli yapısını kazanması için peynir yapım aşamasında sıcak su eklenir. Ortalama 3 ay boyunca kara meşeden yapılan fıçılarda bekletilerek aromasına ve benzersiz tadı ve kokusuna kavuşur. Mihaliç peynirinin sağlığımız için faydalarını sizler için listeledik:

 

- Mihaliç peyniri diğer süt ve süt ürünlerinde olduğu gibi kalsiyum ve fosfor içerir. Vücudun fosfor ihtiyacını karşılar, kemik ve diş gelişimine katkı sağlar, kemik erimesi gibi kemik rahatsızlıklarına yakalanma riskini minimuma indirger.

- B2, B6, B12 vitaminleri açısından zengindir. Kansızlığı önler.

- Yüksek mineral oranına sahiptir. Kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini minimuma indirger.

- Sinir sistemi için oldukça faydalıdır. Hafızayı güçlendirir ve sinirsel rahatsızlıklar ile savaşır.

- Yorgunluk ve stresin olumsuz etkilerini önlemeye yardımcı olur.

- Kadınlarda PMS’i (regl dönemi öncesi gerginlik, premenstrüel sendrom) önlemeye yardımcı olur.

- Şiddetli migren ağrıları ile savaşır.

- Uyku düzenini sağlar.

- Parlak ve sağlıklı saçlara kavuşmanıza yardımcı olur.

- Yüksek vitamin içeriği ile cilt için canlılık ve elastikiyet kazandırır.

- Osteoporozu önler.

- Diş sağlığını güçlendirir.

- Dengeli bir metabolizmaya sahip olmanızı sağlar. Kilo vermeye yardımcı olur.

- Şeker hastalığı riskini minimuma indirger.

- Kolesterol ve kan basıncını düzenler.

- Görmeyi iyileştirir ve ilerleyen yaşlarda sık karşılaşılan bir göz rahatsızlığı olan kataraktı önler.

 

Mihaliç Peyniri Nasıl Yenir?

Mihaliç peynirini, tadını yoğun bir şekilde almak adına ince dilimlerle servis ederek kahvaltılarınızda tüketebilir ve güne sağlıklı bir başlangıç yapabilirsiniz. Mihaliç tost peyniri ile yeni favori tost peynirinizle tanışabilirsiniz. Eğer gerçek bir peynir gurmesi iseniz günün tercih ettiğiniz vakitlerinde kavun, karpuz, kuru meyveler ve kuruyemişler ile birlikte tüketebilirsiniz. Salatalarınızı, makarna ve hamur işlerinizi Mihaliç peyniri ile buluşturabilir ve lezzet şölenlerine imza atabilirsiniz.

Mihaliç Peyniri Nereden Alınır?

Mihaliç peynirinin dillere destan tadının arkasında zahmetli üretim süreci ve büyük bir emek yatar. En iyi Mihaliç doğal ve güvenilir şarküteri ürünüdür. Market ürünlerinin peynirin raf ömrünü uzatabilmek adına sağlığa zararlı birçok kimyasal madde içerdiği bilinmelidir.

Doğal katkısız gıdaya güvenli bir şekilde erişebilmeniz için Sıfır Katkı olarak, websitemiz üzerinden vereceğiniz Mihaliç peyniri ve tüm yöresel ürünler siparişlerinizi kendi tesislerimizde özenle üretiyor, vakumlu paketlerde ve uygun koşullarda sizlere ulaştırıyoruz.
Ayrıca mihaliç peyniri toptan satın alarak daha ekonomik alıiverişte bulunabilirsiniz.

Sık Sorulan Sorular

Soru 1: Mihaliç Peyniri Nedir?

Mihaliç peyniri, ülkemizin geniş yöresel peynir yelpazesinde öne çıkan sert yapılı ve geniş gözenekli bir süt ürünüdür. Susurluk tostunun dillere destan lezzeti Mihaliç peynirine dayanır.

Soru 2: Mihaliç Peyniri Nasıl Yenir?

Mihaliç peynirini, tadını yoğun bir şekilde almak adına ince dilimlerle servis ederek kahvaltılarınızda tüketebilir ve güne sağlıklı bir başlangıç yapabilirsiniz. Tostlarınıza ekleyerek yeni favori tost peynirinizle tanışabilirsiniz.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.