Organik Gıda Nedir? Organik Gıda Nasıl Üretilir?

24-03-2023 16:14
Organik Gıda Nedir? Organik Gıda Nasıl Üretilir?

Organik Ne Demek?

Özellikle gıdalar için sıkça kullanılan organik nedir, daha çok o ürünün yetiştirilme sürecine ilişkin bilgi verir. Herhangi bir gıda mahsulünü düşünecek olursak, doğal tohum ile toprakla buluşması, toprakta verilen gübrelerin içeriği, toplanan ürünün sofralara ulaşana kadar ki süreçte herhangi bir katkıya maruz kalmaması, kısacası ekolojik sisteme herhangi bir şekilde zarar vermeyen bir süreci kapsar. 

Neden Organik Gıda Tüketmeliyiz?

Severek tükettiğimiz her bir ürün uygun mevsimler altında yetişir ve hasat edilir. Aksi bir durumda, müdahalenin olduğu ve yapay bir yetiştirme olduğunda o gıdadan alınması gereken besin değerleri de alınmaz. Doğal gıdalar tüketmek vücudunuzda bağışıklığı artırır, olası hastalıklara karşı koruyucu bir görev üstlenebilir. Ayrıca doğal her gıda tadıyla ve kokusuyla da farklıdır. 


Organik olmayan gıdalarda ise o gıdanın faydası olarak görülen bir her etki yitirilmiş olur. Genetiğiyle oynanmış gıdaların insan vücuduna girmesi ise kanser başta olmak üzere çeşitli hastalıklara sebebiyet verebilir.

Organik Gıda Faydaları Nelerdir?

En doğal içeriğiyle üretilen organik gıdaların insan sağlığına ve ekolojik sisteme faydası oldukça fazladır. 


1-) Daha taze olurlar, içerilerinde katkı maddeleri yoktur. 
2-) Üretildikleri yer ile satışa sunuldukları yer genelde birbirlerine yakın olur. Bu sayede taze olarak sofralara ulaşır.
3-) Organik ürün yetiştirme aynı zamanda ekolojik sisteme de faydalıdır. Doğaya zarar 4-) veren kimyasallar kullanılmadığından toprak da daha bereketli olur, ürün de daha doğal olur. 
5-) Besin içeriği bakımından zengin olurlar. 
6-) Organik yetiştirilme süreci sayesinde daha dayanıklı olurlar. 
7-) Organik süt, bal, tereyağı gibi ürünler düşünüldüğünde bu ürünlerin sağlığa olan faydalarından maksimum derecede faydalanılır. 

Organik Gıdalar Nelerdir?

Gıdaların tohumlarından mahsulün kendisine kadar süreç organikliği ifade eder. Buradaki organik ne demek dersek de, tohumun genetiğiyle oynanarak gıdaların hızlı büyümesi sağlanabilir. Organiklik de tamamen kendiliğinden büyüyüp gelişen bir süreci kapsar. Pekala bu süreçle hangi ürünler elde edilebilir? 


1-) Un, buğday, arpa
2-) Zeytin, zeytinyağı
3-) Süt, bal, tereyağı, yumurta
4-) Sebze, meyve, kuruyemiş
5-) Baharat ve bakliyatlar

Bu ürünler ve ürünlerden elde edilen her türlü gıda organik gıdalar sınıfında gösterilebilir. 

Organik Gıda Nasıl Anlaşılır?

Bir ürünün gerçekten organik olup olmadığını anlamak için bazı etiketleri iyi okumak gerekir. Organik tarım logosu paketlerde bulunmalıdır. Mevsiminin dışında üretilen ürünler organik değildir. Görüntüsü sizi yanıltsa da tadı, kokusu doğal olmadığını gösterir. Paket üzerindeki besin değerinde yağ, tuz ve şeker normalin üzerindeyse de doğal ürün olmadığı anlaşılabilir. Organik ürünlerde kendiliğinden yağ, tuz vb. vardır. Ancak bunlar doğallığın içerisinde normal sayılabilecek bir seviyede olurlar. 

Organik ve Doğal Gıda Arasındaki Fark Nedir?

İnsanların en çok karıştırdığı kavramlar organik ve doğal ürünlerdir. İkisi aynıymış gibi düşünebilir. Ancak en temelde ayrım noktasını anlatacak olursak, ne gibi farklar olduğu anlaşılabilir. Organik gıdalarda hiçbir şekilde katkı maddesi veya müdahale olmaz. Ürünün tohumundan toprağa ekilişine, hasat edilmesine, paketlenmesine her şeyi katkısızdır. Ekolojik sisteme göre işler. Ancak doğal üründe ürün doğal olsa da çevresel etmenler etki edebilir. Organik ürünlerde yetiştirme için sertifika zorunluluğu bulunurken doğal ürünlerde bu yoktur. 

Organik Gıda Tarımının Çevreye Olan Etkileri Nelerdir?

Tamamen doğal ve katkısız bir üretim süreci olduğundan dolayı organik ürünlerde çevreye herhangi bir zarar verilmez. Gübreler de doğal olarak tercih edilir. Kimyasal ürün kullanılmaz. Ekstra olarak böcek ilacı gibi ürünler kullanılmaz. Bunlar organik gıdalarda oldukça az seviyededir. Bu şekilde ekolojik sistem içerisinde tüm yaşamlara da katkı sunar. 


IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.