Peynir Altı Suyu Faydaları Nelerdir?

22-06-2023 16:41
Peynir Altı Suyu Faydaları Nelerdir?

Peynir üretimi sırasında ortaya çıkan su olarak bilinen peynir altı suyu, antioksidan özelliği ve sindirim sistemini güçlendiren etkisiyle yıllardır bilinir. Ancak peynir suyu ne işe yarar konusunda sadece bunlar değil, oldukça geniş bir şekilde ele almamız gereken detaylar vardır. Bunlar ise;


1-) Probiyotik özelliği sayesinde bağırsak sağlığı ve sindirim sisteminizi düzenler, iyileştirir.


2-) Vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı olur. 


3-) Kemik yapısını güçlendirir. Özellikle çocuk yaşta tüketilmesi önemlidir.


4-) Cildin kendini yenilemesine katkı sağlar. Cilt sağlığını iyileştirir.


5-) Vücuttaki şeker oranını düşürür. 


7-) Mideyi rahatlatır. 


8-) Kanser hücrelerine karşı savaşır.


Peynir Altı Suyu Nasıl İçilir? 

Peyniraltı suyunu kullanmanın türlü türlü yöntemleri vardır. Eğer ki direkt içmek isterseniz burada tüketim oranı sizin yaşınıza göre değişebilir. Çünkü içerisindeki vitamin ve mineraller belirli bir yaş sonrası için fazla gelebilir. Aynı şekilde ek gıdaya geçen bebeklerde de doktor gözetiminde, tavsiye edilen miktarda tükettirmek önemlidir. Yetişkin bireyler için tüketimi genel olarak aç karnına tüketmesi tavsiye edilir. Fakat gelişme çağındaki çocuklarda, hamilelerde bu oran biraz daha sık olabilmektedir. Hamilelikte peynir altı suyu içilir mi sorusu çok sık karşılaşılabiliyor. Çünkü bu süreçte kişiden kişiye göre değişen bazı sağlık problemleri olabilir. Doktorunuza danışarak, tansiyon ve farklı rahatsızlıklarınız göz önüne alınarak tüketimi yapmalısınız. 

Peynir Altı Suyu Besin Değerleri Nelerdir? 

Peynirler üretilirken kap dibinde biriken peyniraltı suyu, ismini de buradan alır. Sayısız faydasını ele alsak da bunu daha detaylı incelemek isterseniz besin değerlerini de inceleyebilirsiniz. Doğru bir tüketim miktarı ile günlük olarak alınması gereken vitamin ve mineralleri bu lezzetten sağlayabilirsiniz. 


100 gram peynir altı suyunda;

26 kalori

0,4 g yağ

2 mg kolesterol

54 mg sodyum

161 mg potasyum

5 g karbonhidrat

0,9 g protein

47 mg kalsiyum

8 mg magnezyum

0,1 mg demir

0,1 mg C vitamini bulunur. 

Peynir Altı Suyu Nasıl Kullanılır?

Bu lezzeti kullanmak için ekstra olarak yapmanız gereken bir şey yoktur. Peynir yapım sürecinde elde edilen suyu cam şişelerde ve gerekli ortam sıcaklığında muhafaza edebilirsiniz. Buzdolabında bekleyen ürünleri dilediğiniz zaman kek ve pasta yapımlarınızda, hamur işi lezzetlerinizde veya direkt olarak içeceğiniz zaman kullanabilirsiniz. Ancak burada ölçüsü konusunda peynir altı suyu faydaları ve zararları dikkate alınmalıdır. Yüksek protein sebebiyle sporcular çok sık tüketir. Fakat aşırı tüketimi, bağırsak problemlerine neden olabilir. Bunun dışında herhangi bir etkisi görülmemiştir. Yemeklerde ise en çok çorbalar içerisinde tercih edilen bir lezzettir. Önerilen miktarda çorba içerisine katılarak servis edebilirsiniz. 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.