Peynirin Faydaları

11-04-2023 12:45
Peynirin Faydaları

Yemek kültürümüzde önemli bir yeri bulunan peynir, sadece kahvaltılarda değil, tatlılarda, hamur işi lezzetlerinde, salatalarımızda da yer verdiğimiz bir lezzettir. Yöresel olarak da her yerin kendine özgü bir peynir çeşidi bulunur. Bu anlamda peynir zengini bir ülke olduğumuz da söylenebilir. Ve sadece lezzetiyle değil faydalarıyla da mutlaka sofralarımızda bulundurmamız gereken bir üründür. 


Peynirin faydaları nelerdir sorusu da bu anlamda çokça araştırılır. Elbette buna etki eden unsurlar da değişebilir. Peynir yapımında kullanılan sütün kalitesi, çeşidi vs bu noktada etki edecektir. Kalsiyum bakımından zengin olarak bilinse de içeriğinde çok daha farklı vitamin ve mineraller de bulundurur. 

Peynirde Hangi Vitaminler Bulunur?

Sütten elde edilen bir ürün olduğundan peynirin içeriğinde kalsiyum, fosfor, A, ,D, E, K, C ve B6 vitaminleri başlıca yer alır. Haricinde başka mineral ve vitaminlere de sahiptir. Besin değeri olarak da gramajına bağlı olarak protein, karbonhidrat ve laktoz da sağlar. Sadece sütte bulunan ve bu anlamda da süt şekeri olarak bilinen laktoz, özellikle bebeklerin beyin gelişimi için önemlidir. Kalsiyum gibi önemli mineralin dışında da demir, sodyum, potasyum, çinko da bulunur. 


Özellikle kalsiyum, kemik gelişimi ve sağlığı bakımından önemli bir mineral olduğundan peynirin günlük önerilen porsiyon ile tüketilmesi sağlıklıdır. 

Peynirin Zararları

Peynirin yer alıp da güzelleştirmediği bir tat yoktur. Yemek kültürümüzde özellikle böreklerde, peynir çeşitleriyle çok daha tadı damakta kalan lezzetler elde edilir. Ancak bir ürünün fazla tüketilmesi, yarardan çok zarar sağlayacaktır. Özellikle bu ürün peynir gibi düşük lif ve yüksek sağ ile sodyuma sahipse. Bu haliyle peyniri fazla tüketmeniz, sağlık problemlerine yol açabilir. Peynir zararlı mı ya da zararları nelerdir diyorsanız, bu özelliğiyle birlikte sizlere şunları söyleyebiliriz;


1-) İçerisinde bulunan laktoz ile kimi kişilerde hassasiyet, alerji reaksiyonu gösterebilir.
2-) Laktoz hazımsızlık ve sindirme sorunlar oluşturabilir.
3-)Kilo artışına neden olabilir.
4-)Sert ve tuzlu peynirlerin tansiyon yükselttiği de bilinir.
5-)Amine içeriğine sahip olduğundan ciltte dökülme veya baş ağrısı yapabilir.
6-)Kan basıncını yükseltebilir.
7-)Yağlı olduklarından da yüksek kolesterole sebebiyet verebilir. 

Peynir Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli

Alışverişinizde karşınıza onlarca çeşit peynir çeşidi çıkar. Herkesin damak zevki farklı olsa da genel olarak peynir seçerken dikkat edilmesi gereken durumlar da olacaktır.


1-) Öncelikle açık satış yerlerinden alıyorsanız mutlaka peynirin tadına bakmalısınız. Tuhaf ve rahatsız edici bir tat olmamalıdır. Taze süt tadı gelenler tercih edilmemelidir.
2-) Kendine has aroma veya ekşilik olabilir. Peynirin türüne göre bu değişkenlik gösterir.
3-)Kolay kesilebilir formda olması önemlidir. Kimileri sert kıvamda olsa da yine de kesilebilirliğine dikkat etmelisiniz.
5-) Gözenek olmayan veya küçük gözeneği olanları tercih edin.
6-) Peynirin yüzeyine süngerimsi yapışkan bir görüntüde olmalıdır.
7-) Peynir içerisinde su fazla olmamasına da dikkat edin. Yoğun bir su birikintisi ile maya veya küf üremesi olabilir. 

Peynirin Besin Değerleri Nedir? 


Peynirdeki besin değerlerini çeşidine göre de değerlendirebiliriz. 100 gramlık bir beyaz peynirde
16,01 gram protein, 8,21 gram karbonhidrat, 23 gram yağ, 300 kcal enerji, 2,25 gram da laktoz bulunur. Ancak Ezine peynirinde ise 100 gramında 309 kcal enerji, 24,88 gram yağ, 3,05 gram karbonhidrat ve 18,22 gram protein bulunmaktadır. 


Vitamin ve mineral bakımından her çeşidinde farklı bir zenginlik olduğundan beyaz peynirin faydaları ile koyun peyniri faydaları da farklı olabilmektedir. Ancak genel olarak faydaları şöyledir;


1-) Kemik gelişimini destekler. Kemik erimesini azaltır, engeller.
2-)Diş çürüklerine karşı savaşır. Diş minesini güçlendirir.
3-)Diyabete karşı iyidir.
4-)Tükürük salgılanmasına yarar sağlar.
5-)Bağırsak bakterilerini korumada etkilidir.
6-)Vücudun günlük kalsiyum ihtiyacını karşılar.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.