Reçel Nedir? Reçel Nasıl Yapılır?

22-03-2023 11:32
Reçel Nedir? Reçel Nasıl Yapılır?

Organik reçel mevsimlik meyveler ile yapılan reçeldir. Özellikle kahvaltılarda vazgeçilmeyen bir lezzettir. Sadece bununla kalmayıp çeşitli tatlılarda da tercih edilir. En kısa olarak şeker ile kaynatılarak yapıldığı söylenebilir. Ancak reçel nedir kısmında ele alınacak yöntem ve işlemler çok farklı ve dikkat gerektiren özelliklere de sahiptir. Daha sağlık ve lezzetli olmasını belirleyen de zaten belirli noktalarda gösterilen dikkat ve malzemelerin doğallığıdır. 

Reçelin Faydaları Nelerdir?

Reçelin faydaları da aslında içerdiği malzemelerin faydalarına bağlı olarak değişmektedir. Bir de tabii reçelin yapılış yöntemine göre. Onlarca farklı reçel çeşitleri vardır. Ahududu reçeli, ayva reçeli, çilek reçeli vb. gibi sevilen reçeller, kahvaltı sofralarında tüketilir. Faydaları noktasında öncelikli olarak ele alacağımız reçel çeşidi olabilir. Bunlar da kekik reçeli, ceviz reçeli, yaban mersini reçeli, domates reçeli örnekleriyle açıklanabilir. Reçellerin içerdiği malzemelere baktığımızda;


1-)Grip veya öksürük karşıtı bir etki gösterebilirler. 
2-)B, C ve E vitaminleri bakımından destekleyicidirler. 
3-)Sağlıklı bir tatlı atıştırmalıklardır.
4-)Kansızlığa karşı iyi gelmektedirler. 
5-)Astım veya sindirim sistemi problemlerinde destekleyici tedavi etkisi sunabilirler. 
6-)Kalp ve damar hastalıklarında da etkili bir destekleyici olabilirler. Yeni kılcal damar oluşumlarını sağlayabilirler. 
7-)Göz sağlığına etki ederler. Yaban mersini çeşidinde de özellikle gece görüşünü artıran bir olumlu etkisi söz konusudur.
8-)Kayısı reçeli faydaları özelinde kayısının sağlamış olduğu faydaları sağlar. Kansızlığa karşı iyidir. Enerji verir. Metabolizmayı çalıştırır. Sindirim sistemine iyi gelir. 

Bunlar gibi daha birçok fayda sıralanabilir. Tercih etmiş olduğunuz reçel ve bu reçelin doğal yapılması maksimum fayda sağlar.

Reçel Türleri Nelerdir?

Sadece kahvaltılık lezzeti olmak dışında bazı pasta ve çörek çeşitlerinde de içerisine eklenen böğürtlen, çilek reçelleri ile çok lezzetli tatlar elde edilir. Sağlıklı atıştırmalıklar dışında tatlı malzemesi olarak da düşünülebilir. Bu anlamda genel olarak reçel çeşitleri şöyle sıralanabilir;


1-)Elma reçeli
2-)Armut reçeli
3-)Vişne reçeli
4-)Ayva reçeli
5-)Taze ceviz reçeli
6-)Kayısı reçeli
7-)Gül reçeli
8-)Kavun reçeli
9-)Karpuz reçeli
10-)Kiraz reçeli
11-)Erik reçeli
12-)Şeftali reçeli
13-)Sütlü reçel

Bunlar dışında da çok farklı meyvelerden, turunçgillerden reçeller de yapılmaktadır. 

Diyabetik Reçel Nedir?

Diyabet hastaları için özel olarak üretilen reçellerde de şeker ilavesi olmaz. Reçelin yapımında iki farklı yöntem bulunur. En bilineni meyvelerin şekerde bekletilerek sonrasında kaynatılmasıdır. Diğeri ise tercih edilen meyvenin ya da sebzenin reçel şurubuyla birlikte kaynatılmasıdır. Diyabetik hastalar için ise bu yöntemlerdeki şeker oranını en aza indirmek için özellikle elma konsantresi eklenir. Bu anlamda şekersiz reçel olarak da bilinirler. Diyabet 

hastalarının temelde şeker içerikli lezzetlerden uzak durması gerekiyor. Ancak sevdikleri lezzetlerde bunun gibi üretimler sayesinde sevdikleri tatlardan mahrum kalmamış oluyorlar. 

Reçelin Zararlı Mı?

En bilinen yapılış yöntemlerini ele aldığımızda reçeller şeker içeriğine sahiptirler. Diyabetik olanlarda şeker yoktur. Ancak kendimizin yaptığı veya marketlerden aldıklarımız içerisinde şeker ilavesi olabilir. Bu anlamda da reçel zararlı mı sorusu tüketeceğiniz miktara bağlı olarak değişecektir. Hatta diyabetik seçenekte olsa bile reçelin fazla tüketilmesi yarardan çok zarar verebilir. Ancak bu durum neredeyse tüm gıdalar için geçerlidir. Günlük tüketilmesi önerilen miktarı aşmadıkça, reçelin içerdiği malzemelere alerjiniz olmadığı sürece reçelin herhangi bir zararı bulunmamaktadır. 

Reçel Malzemelerini Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Onlarca farklı reçel çeşidini sıralamıştık. Bunların temelde yapılışı aynı olsa da malzemeler farklılık gösterebilir. Örnek vermek gerekirse ceviz reçelinin taze cevizden yapılması tavsiye edilir. Aynı şekilde kayısı reçelinde de sert kıvamda olan kayısılar ile işlem yapılmamalıdır. Şekerle birlikte yumuşak kıvama geleceklerinden buna dikkat etmek gerekir. Meyveler veya sebzeler için hangi yapılış yöntemi uygunsa onun da tercih edilmesi gerekecektir. 


Ayrıca yapım sürecinde de malzemeler dışında cam kavanoz kullanmak, reçelin donmasını önlemek amacıyla soğuktan uzak tutmak da lazımdır. Kaynama sırasında üstte oluşan köpüklerin alınması da tavsiye edilir. 

Sık Sorulan Sorular

Reçel Nedir?

Mevsimlik meyveler ile yapılan reçel, özellikle kahvaltılarda vazgeçilmeyen bir lezzettir. Sadece bununla kalmayıp çeşitli tatlılarda da tercih edilir. En kısa olarak şeker ile kaynatılarak yapıldığı söylenebilir. Ancak reçel nedir kısmında ele alınacak yöntem ve işlemler çok farklı ve dikkat gerektiren özelliklere de sahiptir. Daha sağlık ve lezzetli olmasını belirleyen de zaten belirli noktalarda gösterilen dikkat ve malzemelerin doğallığıdır.

Reçelin Faydaları Nelerdir?

1-)Grip veya öksürük karşıtı bir etki gösterebilirler. 2-)B, C ve E vitaminleri bakımından destekleyicidirler. 3-)Sağlıklı bir tatlı atıştırmalıklardır. 4-)Kansızlığa karşı iyi gelmektedirler. 5-)Astım veya sindirim sistemi problemlerinde destekleyici tedavi etkisi sunabilirler. 6-)Kalp ve damar hastalıklarında da etkili bir destekleyici olabilirler. Yeni kılcal damar oluşumlarını sağlayabilirler. 7-)Göz sağlığına etki ederler. Yaban mersini çeşidinde de özellikle gece görüşünü artıran bir olumlu etkisi söz konusudur. 8-)Kayısı reçeli faydaları özelinde kayısının sağlamış olduğu faydaları sağlar. Kansızlığa karşı iyidir. Enerji verir. Metabolizmayı çalıştırır. Sindirim sistemine iyi gelir. Bunlar gibi daha birçok fayda sıralanabilir. Tercih etmiş olduğunuz reçel ve bu reçelin doğal yapılması maksimum fayda sağlar.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.