Siyah Zeytin Nasıl Saklanır?

18-05-2023 12:02
Siyah Zeytin Nasıl Saklanır?

Lezzetiyle kahvaltı sofralarımızın vazgeçilmezi olan zeytin, siyah ve yeşil çeşitleri dışında daha farklı yöresel çeşitlere de sahiptir. Marketlerde raflarda da bulabileceğimiz bu lezzeti dilersek kendimiz de yapabiliriz. Henüz işleme tabi tutulmamış kuru zeytinleri temin ederek evde zeytinleri belirli işlemlerden geçirmek yetecektir. Zahmetli gibi gözükse de püf noktalarına hakim olmanızla birlikte aylar içerisinde sofralara harika bir lezzeti sunmuş oluyorsunuz. Ancak zeytini kendiniz yapmak isterseniz, olmuş zeytin nasıl saklanır konusuna biraz hakim olmanız gerekecektir. 

Siyah Zeytin Nasıl Saklanır?

Zeytini doğal olarak kendiniz yapmak isterseniz, ham, yani kuru zeytinlere, limon suyu, kaya tuzu, zeytinyağı ve isteğe göre şekere de ihtiyacınız olacaktır. Burada hem malzemeyi hem de bekleme süresini iyi tutturmak lezzetine direkt olarak katkı sağlar. Ancak bekleme süresine geçilen bir zeytinin nasıl saklanması gerektiği de önemli bir detaydır. Aynı zamanda marketlerden hazır olarak aldınız zeytinler için de bu detaya dikkat edilmelidir. 


Normal bir siyah veya yeşil zeytin ya da salamura zeytin nasıl saklanır sorusuna detaylı baktığımızda, bu durumu şöyle açıklayabiliriz;


1-)Siyah zeytinler, yeşil olanlara göre daha hassas olabilmektedir. Bu yüzden siyah zeytin saklama noktasında ayrı olarak özen gösterilmesi gereken bir lezzettir.
2-)Mutlaka cam kavanozda saklamalısınız.
Hava almamasına dikkat edin. 
3-)Zeytinleri koyduğunuz kabın içerisinde bir miktar kaya tuzu veya limon tuzu ekleyebilirsiniz. Siyah zeytinler için genelde limon tuzunun tercih edildiği görülür.
4-)Küflenmemesi adına zeytinler üzerine az bir miktar zeytinyağı da eklenebilir.
Güneş ışığından uzak, serin ve ve kuru yerlerde muhafaza edilmeleri gerekir. 

Zeytin Buzdolabında Saklanır Mı?

Zeytinlerin uygun kapta saklama koşulları sağlandığı takdirde uzun bir dayanıklılıkları vardır. Ancak tüketime hazır hale gelen zeytinler kaptan mutlaka ihtiyaç duyulan kadar alınmalıdır. Yeni içerisinde de tuz, zeytinyağı gibi eklemelerle tutulabilir. Her iki kabın ağzının iyice kapatılması ve hava alması önlenmelidir. Tüketim için başka bir kaba alınan zeytinler buzdolabında bu şekilde saklanabilir.

Zeytin Buzlukta Saklanır Mı?

Saklama konusunda zeytin buzluğa konur mu, gibi sorular da çok merak ediliyor. Genelde her ürünü buzlukta muhafaza etmeye alışanlar için zeytini saklamak biraz daha bilinmeyen bir konu olabiliyor. Ancak bu da mümkündür Zeytinleri uzun süre dayanması için buzlukta saklayabilirsiniz. 

Bunun için ise;


1-) Zeytinleri iyice durulayın.
2-) Ardından da tuzlu su içerisine alın.
3-) Burada biraz beklettiğiniz zeytinleri çıkarın.
4-) Dondurucunun en soğuk kısmına zeytinleri koyun.
5-) Bu şekilde hemen hemen 6 aylık bir saklama imkanı sunabilir. 

Zeytin Dışarıda Saklanır Mı?

Zeytinleri uygun kaplara ekleyerek bekleme sürecine geçtiğinizde bu kapları dışarıda da tutabilirsiniz. Burada sadece dikkat edilmesi gereken hava almamalarıdır. Güneş ışığındana uzakta olmaları, serin ve kuru, nemsiz bir ortamda saklanmaları tavsiye edilir. Evinizde güneş ışığına direkt olarak maruz kalmayacak alanları tercih edebilirsiniz. Aksi bir durum halinde zeytinlerin tadının oldukça bozulmuş olacağını fark edebilirsiniz. Zeytin uzun süre nasıl saklanır sorusunda ister buzlukta saklayabilirsiniz, isterseniz de dışarıda serin bir ortamı tercih edebilirsiniz. Ancak dışarıda az da olsa havaya, sıcaklığa maruz kalacaklardır. 

Siyah Ya da Yeşil Zeytin Aynı Şekilde mi Saklanır

Tüm zeytinler aynı yöntemle saklanabilirler. Yeşil veya siyah zeytin, salamur fark etmeksizin  yukarıda belirtilen saklama koşullarını dikkate alabilirsiniz. Ancak siyah zeytinler, diğerlerine göre çok daha hassas olabilirler. Teneke veya cam kaplarda saklanabilirler. Bu kaplardan da alınan zeytinleri yıkayarak tüketime hazır hale getirebilirsiniz. Kapların hava almasını engeller ve ışıktan uzak tutarsanız tüm zeytinleri aynı lezzette saklayabilirsiniz.


IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.