Soğuk Sıkım Zeytinyağı Nedir?

24-02-2023 14:37
Soğuk Sıkım Zeytinyağı Nedir?

adıyla ve zengin besin içeriğiyle en fazla tüketilen lezzetlerden olan zeytinyağı, üretim aşamasında erken hasat soğuk sıkım zeytinyağı, sıcak sıkım ve soğuk sıkım zeytinyağı olarak değişiklik gösterir. Soğuk ve sıcak sıkım zeytin yağı farkı ise hasat zamanı ile yağ yapım süreci arasında besin değerini kaybetmeyen soğuk sıkım seçeneğidir. Yemeklerin yapımında tercih edilir. Sıcak sıkım, aldığı ısıyla birlikte besin değerini, tat ve kokusunu kaybetmektedir. Soğuk sıkım zeytin yağı yapabilmek için zeytinlerin hasat dönemi de diğerlerine göre farklıdır. Henüz zeytinin toprağa düşmediği erken hasat döneminde ürünler toplanır ve işlemler için aynı üretim yerlerine gönderilir. Zeytinler toplandıktan sonra aynı gün içerisinde yağa dönüştürülür. 

Tamamen organik soğuk sıkım zeytinyağı 5lt ürünümüz için tıklayınız !

Soğuk Sıkım Zeytinyağı Nedir, Nasıl Üretilir?

Soğuk sıkım üretimine tabi tutulan zeytinyağlarında ısı derece 27 derece üstüne çıkmaz. Bu şekilde tat ve kokusu daha doğaldır. Besin değerlerini, sağlığa olan faydalarını da kaybetmez. Erken hasat dönemindeki zeytinlerden üretilir. Henüz toprağa düşmemiş zeytinler toplanarak aynı gün içerisinde çekirdekleri ile birlikte öğütülür. Yapılış süreci şu aşamalardan gerçekleşir;


1-Toplanan zeytinler öncelikle kırılır.

2-Zeytinler hamur kıvamına getirilir.

3-Son aşamada ise hamur kıvamındaki zeytinlerin yağı çıkarılır.

4-Üretiminde su ile de işlem yapılır. Suyun sıcaklığı 27 derecenin altında tutulur.


Soğuk sıkım ile taş baskı yöntemi sayesinde ürün daha koyu renkli olmaktadır. Erken hasat zeytinyağı olarak da bilinir. Zeytinler bu işlemde antioksidan özelliklerini kaybetmemiş olurlar ve sağlıklı yapılarını koruyabilirler. 

- Karaciğer hasarını önleyen özelliği vardır.

- Kalp ve damar rahatsızlıklarına karşı koruma sağlar.

- Mide rahatsızlıklarında iyileştirici etkisi vardır.

- Beyin sağlığını güçlendirir.

- Sindirim sisteminin iyi çalışmasını sağlar. 

- Kansere karşı koruyucudur.

- Kemikleri güçlendirir.

- Cilt ve saç sağlığı için de fayda sağlar.


Soğuk Sıkım Zeytinyağının Farkı Ne?

Soğuk ve sıcak sıkım zeytinyağları arasında farklar, kendini belli edecek şekildedir. 


-Soğuk sıkım yönteminde zeytinyağı besin değeri korunmuş olur. Ancak sıcak sıkımda yüksek ısı sebebiyle zeytinyağının besin değeri azalır.

-Soğuk sıkımda zeytinyağı soğuk havada donabilir. Bu hakiki olmadığı anlamına gelmez. Aksine hakiki soğuk sıkım bu şekilde ayırt edilebilir.

-Soğuk sıkım ile zeytinyağı şişesinin kapağını açar açmaz daha hoş ve doğal bir koku alırsınız. Ve bu kokuyu da kullanım süresinde kaybetmez.

-Soğuk sıkımda zeytinyağı meyvemsi bir tat verebilir. Daha doğrusu bu yöntemle üretilen zeytinyağı, tatlı bir yanma hissi bırakır. 

-Düşük sıcaklıkla üretilen soğuk sıkımda zeytinyağının antioksidan değerlerini kaybetmesi söz konusu değildir. Ancak sıcak sıkımda bu durumun aksi bir durum vardır. Yemeklerde de bu yüzden sıcak sıkım tercih edilmez.

Sık Sorulan Sorular

Soğuk Sıkım Zeytinyağı Nedir?

Soğuk sıkım üretimine tabi tutulan zeytinyağlarında ısı derece 27 derece üstüne çıkmaz. Bu şekilde tat ve kokusu daha doğaldır. Besin değerlerini, sağlığa olan faydalarını da kaybetmez. Erken hasat dönemindeki zeytinlerden üretilir. Henüz toprağa düşmemiş zeytinler toplanarak aynı gün içerisinde çekirdekleri ile birlikte öğütülür.

Soğuk Sıkım Zeytinyağı Nasıl Yapılır?

1-Toplanan zeytinler öncelikle kırılır. 2-Zeytinler hamur kıvamına getirilir. 3-Son aşamada ise hamur kıvamındaki zeytinlerin yağı çıkarılır. 4-Üretiminde su ile de işlem yapılır. Suyun sıcaklığı 27 derecenin altında tutulur.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.