Neden Doğal Tereyağı Tercih Edilmelidir? Özellikleri Neler?

27-03-2023 13:19
Neden Doğal Tereyağı Tercih Edilmelidir? Özellikleri Neler?

Sofralarımızda tercih ettiğimiz birçok yemek, tatlı veya unlu mamüller, tereyağı ile yapıldıklarında çok lezzetli bir tat verir. Özellikle kokusuyla da birçok kişinin vazgeçemediği bir yağdır. Üretiminde süt yağının fazla olması tereyağların üretimini daha zahmetli hale getirse de diğer yağlara göre daha sağlıklı ve lezzetli olmaktadır. Doğal tereyağı ise tüketen kişilere daha fazla besleyici özelliği sayesinde fayda sağlıyor. Neden doğal tereyağı tüketmeliyiz ve doğal tereyağı nasıl anlaşılır noktasında alışverişlerinizde size rehberlik yapabilecek içeriğimizden yararlanabilirsiniz. 

Tereyağı Nasıl Yapılır?

Tereyağların yapımında bilinmesi gereken en önemli nokta şudur, 1 litrelik bir tereyağı için 14 litreye yakın sütten faydalanılır. Bu anlamda da süt kalitesi, süt yağı miktarı da önemlidir. 

1-) Mayalanan sütlerin olgunlaşması beklenir. Sütler yayık içerisine konulur. İçerisine soğuk su konulur ve çalkalanır.
2-) Bu çalkalama işleminde sütlerdeki yağlar birbirine yapışır hale gelir.
Bu şekilde toparlanan süt yağları donarak tereyağı haline gelir. 

Farklı tereyağı yapılış yöntemleri de mevcuttur. 


3-) Ev yapımı yoğurtla, üstlerindeki kaymaklar ayrı bir kapta toplanır. Üzerine soğuk su eklenir. Dört parmak boşluk kalacak şekilde kabın ağzı kapatılır. Bu şekilde çalkalanır. Buz taneleri de eklenerek çalkalama işlemi tekrarlanır. Üst kısımda biriken yağlar tülbent yardımıyla süzülerek alınır.
4-) Yoğurt veya süt kaymağı ya da krema içerisine bir miktar su eklenir. Çırpma işlemi uygulanır. Bunun sonucunda tereyağının tüketime hazır olacağı kıvam elde edilir.

Doğal Tereyağı Nasıl Olur?

Faydaları saymakla bitmeyecek doğal tereyağı nasıl anlaşılır sorusunda herkesin mutlaka bildiği vardır. Sofralarımızın en sevilen tatlarından olan, kimileri için kahvaltı kimileri için ise ana yemeklerin vazgeçilmezi tereyağının hakiki olup olmadığını anlamak için tat, koku ve görünümüyle bir çıkarım elde edilebilir.
Gerçek tereyağı nasıl anlaşılır makelimizi incelemek için tıklayınız !


1-) Hakiki tereyağı oda sıcaklığından hemen erimez. Bıçak testi yaparak bunu görebilirsiniz. Buzdolabından çıkartılan ürün bıçakla hemen kesiliyorsa gerçek değildir. Kesme işleminde zorlanma oluyorsa hakiki olduğu söylenebilir.
2-)Tereyağından bir parça alarak sıcak su içine atın. Küçülerek eriyorsa gerçek, ancak parçalara ayrılarak eriyorsa hakiki değildir. 
3-) Oda sıcaklığında beklediğinde yağ bırakarak eriyorsa tereyağı gerçek olmayabilir. 
Bir miktar tereyağını kap içerisinde pişirmeye bıraktığınızda eriyen kısımlarda, tereyağının donuk halindeki renginden daha koyu ise o üründe gıda boyası kullanılmış olabilir. 
4-) Köpüren tereyağı testi de iyi tereyağı nasıl anlaşılır sorusuna yanıt verebilir. Isıtma sırasında köpüren ve göz göz olan tereyağının hakiki olduğu anlaşılır.
5-) Aynı zamanda piyasadaki fiyatları da karşılaştırabilirsiniz. Fiyat olarak doğal tereyağı fiyatları daha yüksek olur. Çünkü 1 kg tereyağı için yaklaşık 14 litre süt gerekir. Bu da maliyeti artıran etkenlerden biridir. 

Neden Doğal Tereyağı Tüketilmelidir?

Eğer kaliteli bir sütten yapılıyorsa tereyağı da besin içeriği bakımından zengin olur. Aynı zamanda yapılış yöntemi de katkısız ve doğal ise tereyağını sağlığa faydası oldukça fazladır. 


Doğal tereyağı faydaları;


1-) Kalsiyum zenginidir. Kemik hastalıklarına karşı direnç sağlar.
2-) Kötü kolesterolü önlemektedir. Ancak bunun için de aşırı tüketim yapılmaması gerekir.
Kokusuyla tadıyla yemeklerinize daha fazla lezzet katar.
3-) Vücudun bağışıklık sistemine fayda sağlar. Hastalıklara karşı direnç gösterir.
Bağırsak sağlığı için de etkili bir gıdadır. Düzenli tüketimiyle bağırsak, sindirim sistemini düzenler. 
4-) Zengin antioksidan içeriği sayesinde vücudu toksinlerden arındırır.

1 Kilo Tereyağı Kaç Litre Sütten Yapılır?

1 kilogramlık bir tereyağı için hemen hemen 14 litreye yakın süt kullanılır. Burada sütün çıkardığı yağ miktarı da önemlidir. Bu yüzden süt kilosunda farklılık olabilir. 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.